الصفحة الرئيسية

كلية العلوم \ علوم عام

نهله صلاح محمد السعداوي

نسبة اكتمال الملف الشخصي
الجنسية المصرية
التخصص العام تغذية وعلوم اطعمه
التخصص الدقيق علوم التغذية والغذاء
المسمى الوظيفي استاذ
الدرجة العلمية (المرتبة) دكتوراه

نبذه مختصرة

استاذ دكتور- تخصص علوم الغذاء والتغذية - كلية العلوم -جامعه تبوك الاهتمامات البحثية علوم وتكنولوجيا الأغذية، الأغذية النانوية، تغليف الأغذية، الاستدامة والأمن الغذائي، الطاقة المتجددة، الطحالب والأغذية، جودة الأغذية وسلامتها، كيمياء الأغذية •

المؤهلات العلمية

 أستاذ دكتور تخصص "علوم الغذاء والتغذية " جامعه تبوك 2022  أستاذ مشارك تخصص التغذية وعلوم الأطعمة جامعه تبوك 2018  بكالوريوس اقتصاد منزلي بتقدير ممتاز 2001 م  ماجستير اقتصاد منزلي بتقدير ممتاز تخصص تغذية وعلوم أطعمه 2006 م  تمهيدي الدكتوراه تخصص تغذية وعلوم أطعمه 2008 بتقدير ممتاز  دكتوراه في اقتصاد منزلي بتقدير ممتاز تخصص تغذية وعلوم أطعمه 2012 م

الاهتمامات البحثية

Food Science and Technology Nanofood Food Packaging Sustainability and Food Security Food Quality and Safety Food chemistry

الخبرات والمناصب الإدارية

 رئاسة قسم التغذية وعلوم الأطعمة بكلية الاقتصاد المنزلي- جامعه تبوك سابقاُ  رئاسة وحده خدمة المجتمع بكلية الاقتصاد المنزلي- جامعه تبوك  امينة مجلس كلية التصاميم والفنون سابقا  مشرفة وحدة الخطة الاستراتيجية لكلية التصاميم والفنون  رئيس وحدة المعامل بالكلية  عضو لجنة البحث والابتكار بكلية العلوم  عضو لجنة البرامج والخطط بالقسم  ❖ الاشتراك والإشراف في إعداد الدراسة الذاتية لقسم التغذية وعلوم الأطعمة الاشتراك والإشراف على إعداد توصيفات قسم التغذية وعلوم الأطعمة  ❖ الإشراف على وحده القياس والتقويم بقسم التغذية وعلوم الأطعمة الاشتراك والإشراف في لجنه اختيار والمقابلة الشخصية للمعيدات لقسم التغذية  وعلوم الأطعمة الاشتراك والإشراف في إعداد ملفات الجودة للمقررات الدراسية الخاصة بقسم التغذية وعلوم الأطعمة  عضو اللجنة الاستشارية بكلية الأقتصاد المنزلى -جامعة تبوك(2016)  المشاركة فى الإرشاد الأكاديمى - بقسم التغذية وعلوم الأطعمة- -جامعة تبوك (2017)  عضو لجنة التظلمات بقسم التغذية وعلوم الأطعمة -جامعة تبوك(2018)  عضو لجنة الأعذار بقسم التغذية وعلوم الاطعمة -جامعة تبوك (2018)  عضو لجنة الأرشاد الأكاديمى بقسم التغذية وعلوم الأطعمة -جامعة تبوك (2016-  عضو لجنة الكنترول بقسم التغذية وعلوم الأطعمة -جامعة تبوك(2018)  عضو لجنة الأعذار بكلية الأقتصاد المنزلى -جامعة تبوك(2018)حتي الأن  عضو لجنة مراجعة عقود المتعاونات بكلية التصاميم والفنون  مشرفة وحدة التعليم الإلكترونى والتعليم عن بعد بكلية التصاميم والفنون -جامعة تبوك(2016)

الجدول الدراسي
اليوم المادة الوقت
من إلى
الثلاثاء علم الانزيمات 08:59 10:59
الثلاثاء أساسيات الكيمياء الحيوية 12:40 13:50
الثلاثاء أساسيات الكيمياء الحيوية 12:40 13:50
الأربعاء أساسيات الكيمياء الحيوية 14:03 15:10
الخميس أساسيات الكيمياء الحيوية 12:41 13:51
الأبحاث والمؤلفات
  • 2 Gouda, M, Khalaf, M M, Alghamdi, A, Abou Taleb, M F, Zidan, N S, & Abd El-Lateef, H M (2025) Formulation and biological evaluation of sodium alginate-based films blended with watercress oil: A promising solution for combating foodborne pathogens and potential food packaging applications Food Chemistry, 143089‏
  • 1 Saif, I, Thakur, N, Sharma, M, Alalawy, A I, Jalalah, M, Hassan, S H, & Salama, E S (2025) Applications of plant and animal-based biochar: Insight into environmental remediation and biofuel production Journal of Water Process Engineering, 71, 107278
  • 3 Malik, J, Moosa, A, Zulfiqar, F, Althobaiti, F, Andaleeb, H, Alzamel, N M, & Soliman, T (2025) Lipopeptides from Bacillus atrophaeus MCM61 and melatonin suppress gray mold-induced oxidative stress in cut roses (Rosa hybrida L) and improve vase life Current Microbiology, 82(1), 1-12‏
  • 4 Shaman, A A, Zidan, N S, Alzahrani, S, AlBishi, L A, Sakran, M I, & Almutairi, F M (2024) Anti-diabetic Activity of Spirulina and Chlorella in In vivo Experimental Rats Biomedical and Pharmacology Journal, 17
  • 5 Mohammed, F S, Kundu, S, Undale, V R, Mali, M, Zidan, N S, Sakran, M I, & Gouda, M M (2024) An Insight into the Molecular Mechanisms of Neuroinflammation
  • 6 Alamri, E S, Bayomy, H M, Hussein, M A M, Ozaybi, N A, Almasoudi, S E, Zidan, N S, & El-Ezaly, F M (2024) Nanoemulsions of Phoenix dactylifera L(Decaffeinated) and Coffea arabica L Extracts as a Novel Approach for the Treatment of Carbon Tetrachloride-Mediated Liver Fibrosis Antioxidants, 13(3), 355
  • 7 Alalawy, A I, Zidan, N S, Sakran, M, Hazazi, A Y, Salama, E S, & Alotaibi, M A (2024) Enhancing bioelectricity generation in seaweed-derived microbial fuel cells using modified anodes with Fe2O3@ AuNPs/PANI nanocomposites Biomass and Bioenergy, 182, 107104‏
  • 8 Zidan, N S, Abdulsalam, N M, Khateeb, N A, Hijazi, M A, Alrasheedi, A A, ElMasry, G, & Alalawy, A I (2024) Microwave synthesis of Chitosan-stabilized selenium nanoparticles: Intrinsic oxidant scavenging capabilities, hemocompatibility, anticancer, and antibacterial potency Journal of Molecular Structure, 1295, 136715‏
  • 9 Faridi, U, Zidan, N, Atteia, H, Al-Awthan, Y, Alalawy, A I, Akhtar, M Q, & Parveen, H (2024) Anticancer and Hepatoprotective Role of Selenium Nanoparticles against Liver Carcinogen Acrylamide Induced Toxicity: In vitro and in vivo Studies Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research, 58(3), 830-836
  • 10 Sakran, M I, Alalawy, A I, Alharbi, A A, El-Hefnawy, M E, Alzahrani, S M, Alfuraydi, A, & Elshazli, R M (2023) The blockage signal for PD-L1/CD274 gene variants and their potential impact on lung carcinoma susceptibility International Immunopharmacology, 125, 111180
  • 11 Zidan, N, Alalawy, A I, Al-Duais, M A, Alzahrani, S, Kasem, M, Tayel, A A, & Nagib, R M (2023) Active and smart antimicrobial food packaging film composed of date palm kernels extract loaded carboxymethyl chitosan and carboxymethyl starch composite for prohibiting foodborne pathogens during fruits preservation European Polymer Journal, 197, 112353
  • 12 Shaman, A A, Zidan, N S, Atteia, H H, Tayel, A A, Alzahrani, S, AlBishi, L A, & Elezaly, F M (2023) Effects of edible red sea algae (Arthrospira platensis and Chlorella vulgaris) on some antioxidants and liver parameters of diabetic rats Biomass Conversion and Biorefinery, 1-13‏
  • 13 Sarfraz, M, Ullah, H, Iqbal, R, Shaheen, G, Albalawi, M A, Alatawi, F S, & Ditta, A (2023) Antidiabetic effect of black pepper, turmeric, and ajwa date pulp, seed, and their mixtures as antioxidants in alloxan diabetic rats Journal of Animal and Feed Sciences, 33(1), 28-46‏
  • 14 Zidan, N S, Alalawy, A I, Al-Duais, M A, Alzahrani, S, & Kasem, M (2023) Modification of edible chitosan/polyethylene glycol films fortified with date palm fruit waste extract as promising antimicrobial food packaging materials for fresh strawberry conservation European Polymer Journal, 194, 112171‏
  • 15 El-Hefnawy, M E, Alhayyani, S, Ismail, A, El-Sherbiny, M, Al-Harbi, M, Abomohra, A, & Zidan, N (2023) Integrated approach for enhanced crude bio-oil yield from microalgae cultivated on the aqueous phase of hydrothermal co-liquefaction with agar-free seaweed residues Journal of Cleaner Production, 392, 136286‏
  • 16 Atteia, H H, Alamri, E S, Sirag, N, Zidan, N S, Aljohani, R H, Alzahrani, S, & Sakr, A T (2023) Soluble guanylate cyclase agonist, isoliquiritigenin attenuates renal damage and aortic calcification in a rat model of chronic kidney failure Life Sciences, 317, 121460
جوائز التميز
  • الحصول على مكافاه النشر العلمي بجامعه تبوك 24 /3/ 2024م
  • الحصول على مكافاه عن عدد الاستشهادات من الأبحاث جامعه تبوك 2024م
  • الحصول على جائزه النشر العلمي الدولي بالجامعة - كفر الشيخ-مصر للعام الجامعي2022
  • الحصول على جائزه النشر العلمي الدولي بالجامعة - كفر الشيخ-مصر للعام الجامعي2018 م
  • الحصول على جائزه النشر العلمي الدولي بالجامعة - كفر الشيخ-مصر للعام الجامعي2014
  • حاصلة على جائزة معالي رئيس جامعة تبوك للتميز العلمي عام 1443 هـ
المشاريع البحثية
اسم المشروع وصف المشروع
Participating researcher in the research project No 0136 - 1442 - S Participating researcher in the research project No 0091 - 1441 – S Participating researcher in the research project No 0136 - 1442 - S Participating researcher in the research project No 0091 - 1441 – S
• Consultant for the research project No S-0106-1441 • Consultant for the research project No S-0106-1441
• Electrospun nanofibers loaded with magnetic nanoparticles for long-term food preservation 0116-1444-S • Electrospun nanofibers loaded with magnetic nanoparticles for long-term food preservation 0116-1444-S
• Next-Generation Antimicrobial Packaging Materials Incorporated with Diverse Plant-Based Extracts For Foodborne Pathogen Prevention During The Food Packaging Process 0268-2024-S • Next-Generation Antimicrobial Packaging Materials Incorporated with Diverse Plant-Based Extracts For Foodborne Pathogen Prevention During The Food Packaging Process 0268-2024-S
• Conversion of waste food material and seaweeds into fuels, food and feed for nutrition and fertilizer 0146-1443-S • Conversion of waste food material and seaweeds into fuels, food and feed for nutrition and fertilizer 0146-1443-S
• Improving the properties of decaffeinated coffee prepared from palm date waste nanoparticles and comparing it to Arabica coffee nanoparticles for managing negative health outcomes in chronic liver diseases 0030-1443-S • Improving the properties of decaffeinated coffee prepared from palm date waste nanoparticles and comparing it to Arabica coffee nanoparticles for managing negative health outcomes in chronic liver diseases 0030-1443-S
• Natural products targeting Nitric Oxide (NO)/cyclic Guanosine Monophosphate (cGMP) signaling for management of chronic kidney diseases 0136-1442-S • Natural products targeting Nitric Oxide (NO)/cyclic Guanosine Monophosphate (cGMP) signaling for management of chronic kidney diseases 0136-1442-S
• Ameliorative effect of Ginkgo biolaba extract on carbon tetrachloride induced- liver fibrosis in rats 0172-1444-S • Red Sea Algae for Production of Innovative Nano Functional Foods as Diabetic Protection 0091-1441-S • Ameliorative effect of Ginkgo biolaba extract on carbon tetrachloride induced- liver fibrosis in rats 0172-1444-S • Red Sea Algae for Production of Innovative Nano Functional Foods as Diabetic Protection 0091-1441-S
• Production of fungal chitosan from dates’ byproducts and utilization of its nanoparticles as bioactive coatings for the control of foodborne microbial pathogens 0171-1443-S • Production of fungal chitosan from dates’ byproducts and utilization of its nanoparticles as bioactive coatings for the control of foodborne microbial pathogens 0171-1443-S
• Polydatin combination with cisplatin for optimizing its anticancer effect in breast cancer in vitro and in vivo 0074-1443-S • Polydatin combination with cisplatin for optimizing its anticancer effect in breast cancer in vitro and in vivo 0074-1443-S
Participating researcher in the research project No IFPRC - 089 - 125 - 2020, King Abdulaziz University Participating researcher in the research project No IFPRC - 089 - 125 - 2020, King Abdulaziz University
• Nutritional applications of quinoa seeds) Chenopodium quinoa W (and its effect on Biological factors for diabetic mice • Production of useful healthy food products from the fruit of tenax to treat anemia disease • The Effect of Extract both the Saudi and Egyptian Doom on Diabetic Rats • Evaluation of Star Anise (Illicium verum) efficiency as a therapeutic diet and antioxidant against the hepatic damage induced by Oxaliplatin chemotherapy in rats 0060-1438-S • Effect of adding nano materials on edible coating and films to prolong shelf life of some fruit and vegetables • Participating researcher in the research project No 0136 - 1442 - S Participating researcher in the research project No 0091 - 1441 – S • Nutritional applications of quinoa seeds) Chenopodium quinoa W (and its effect on Biological factors for diabetic mice • Production of useful healthy food products from the fruit of tenax to treat anemia disease • The Effect of Extract both the Saudi and Egyptian Doom on Diabetic Rats • Evaluation of Star Anise (Illicium verum) efficiency as a therapeutic diet and antioxidant against the hepatic damage induced by Oxaliplatin chemotherapy in rats 0060-1438-S • Effect of adding nano materials on edible coating and films to prolong shelf life of some fruit and vegetables • Participating researcher in the research project No 0136 - 1442 - S Participating researcher in the research project No 0091 - 1441 – S
معلومات التواصل
البريد الإلكتروني : nzidan@ut.edu.sa
7005

الخصوصية وملفات تعريف الارتباط
هذا الموقع يستخدم ملفات تعريف الارتباط الخاصة للتأكد من سهولة الاستخدام وضمان تحسين تجربتك أثناء التصفح. من خلال الاستمرار في تصفح هذا الموقع، فإنك تقر بقبول استخدامنا لملفات تعريف الارتباط. الشروط والأحكام.